CoVid19 statistik (igen)

26 juni, 2020 0 av Fenrir

Eftersom all data finns tillgänglig från Folkhälsomyndigheten kan man själv titta på hur läget är utan att förlita sig på illustrationer från andra sajter som inte har kontroll på vad statistiken faktiskt betyder (t ex https://www.worldometers.info/).

Senaste kurvan för avlidna i Sverige är

Här är det av yttersta vikt att man använder Folkhälsomyndighetens data där dödsfallen är korrigerade med avseende på faktiskt datum och inte bara använder rapporterat datum. Detta är vad sajter på Internet tyvärr generellt gör. Trenden är helt klar.

En annan jämförelse som är viktig är kvoten mellan antalet döda och antal rapporterade fall av CoVid19. För Sverige ser den ut enligt nedan.

Här syns det höga procentulla dödstalet som oroar folk runt om i världen men den andra aspekten av grafen är att ju mer tester som nu görs så minskar kvoten och inom några veckor kommer den att ligga på samma kvot som förutsagts internationellt.

Så om Sverige gör som andra länder nu gör att bara testa inkommande fall till sjukvården skulle vår statistik se otroligt bra ut nu. Istället är vi ärliga och ökar antalet tester i samhäller istället för att minska dem. Att vi hade en hög dödssiffra tidigt i utvecklingen har sin förklaring i exakt samma fenomen, vi testade bara personer inom sjukvården inte i samhället – detta ger naturligt en högre siffra för avlidna.

Nu när det går att förstå statisktiken så återstår egentligen bara en sak – det hade varit så otroligt mycket bättre om Sverige kunnat uppehålla ett högt antal tester i samhället under hela tiden för då hade missförtånd runt statistiken inte förekommit i sån hög grad som den gör nu. Något att lära sig av inför nästa pandemi.

Det viktigaste är att strängt skydda riskgrupper och det handlar framför allt om äldre och redan allvarligt sjuka personer. Det gör vi framgångsrikt med frivillig social distansering.